DJ-Mixer
En mixerkonsol, även kallad mixer eller mixerbord, är en enhet som du kan ansluta flera ljudkällor till samtidigt. Ljudkällor inkluderar en bärbar dator, CD-spelare, DJ-kontroller, smartphone, surfplatta, mikrofon, etc.
Vad kan du göra med ett mixerbord?
Med en mixer kan du enkelt styra din musik. Till exempel kan du sömlöst mixa musik från din bärbara dator till ett en kanal som du spelar från din CD-spelare. Du kan även justera höga, låga och mellantoner medan du under tiden sänker volymen på mikrofonen lite för att hitta rätt proportioner.
En mixerbord för hemmet
Även om du inte vill mixa musik kan en mixer eller ett mixerbord vara väldigt användbar. En mixer är till exempel väldigt användbar om du enkelt vill kunna växla mellan musik från ditt ljudsystem och ljudet från din TV. Med ett mixerbord säkerställer du att detta byte enkelt kan utföras utan att behöva byta kablar.
Klassiskt DJ set och DJ-mixer
Den klassiska uppsättningen av ett set gäller en ljudkälla, till exempel en bärbar dator, CD-spelare eller smartphone som är kopplad till mixerbordet. Mellan mixern och högtalarna finns en förstärkare. Använder du aktiva högtalare? Då kan du hoppa över förstärkaren eftersom den redan sitter i högtalaren.
Vad är skillnaden mellan en DJ-mixer och en livemixer?
Blandningskonsoler inkluderar två typer av mixerkonsoler, nämligen livemixers och DJ-mixers. Men vad är skillnaden mellan dessa två? En livemixer används främst av band och sångare. En DJ-mixer logiskt mer av DJs eller för hobbybruk.
Vi har listat de tekniska skillnaderna:
Livemixers har ofta mestadels monokanaler eftersom mikrofoner och musikinstrument i allmänhet är anslutna till dem. På DJ-mixers är de flesta kanaler normalt stereo, avsedda för uppspelningsenheter som CD-spelare och bärbara datorer.
- Till skillnad från DJ-mixers har livemixers ofta fantomkraft. Detta är nödvändigt för att kunna ansluta en ofta bättre kvalitet kondensatormikrofon.
- Band och sångare kommer i allmänhet att flytta sin utrustning ofta. Det är därför dessa mixers oftare är ytmonterade och DJ-mixers oftare är inbyggda. Med livemixrarna är nästan alla ingångar i toppen, vilket gör det superenkelt att 'sticka i' kablar.
- Många livemixers har en DSP som står för "digital signal processor". Detta gör att du kan använda effekter som eko, sångeffekt, och efterklang. Dessutom kan extern effektutrustning anslutas. Perfekt för band och sångare.
Vad är skillnaden mellan fader och crossfader?
Faders är i grunden mixerns volymrattar. Det är de horisontella rullningslisterna du ser på din mixer. Varje kanal på mixern har sin egen fader, så du kan justera volymen oberoende av alla olika ljudkällor. Med dessa faders kan du därför mixa ljudet från två ljudkällor, helt enkelt genom att skjuta en fader nedåt och den andra uppåt.
Crossfadern är det horisontella reglaget du vanligtvis ser längst ner på mixern. Detta låter dig utföra en mix mellan 2 kanaler med endast 1 fader. Så om fadern är hela vägen till vänster kommer du bara att höra ljudkällan för den vänstra kanalen och om fadern är till höger den högra kanalen. När crossfadern är i mitten är volymen på vänster och höger kanal lika stor.
Vilka andra funktioner behöver du på din mixerkonsol?
Vi har redan förklarat skillnaden mellan fadern och crossfadern, men det finns fortfarande ett stort antal funktioner som du kan förvänta dig på en bra mixer. Vi förklarar kort vilka funktioner du behöver och varför:
Cue / PFL
Du har säkert sett den på ett mixerbord förut, CUE / PFLPFL står för 'Pre Fader Listening'. Med den här funktionen kan du förhandsgranska dina låtar för att "göra dem redo" utan att ljudet kommer ut ur dina högtalare. I vardagsspråk kallas denna funktion ofta för "cue". Denna förhandsvisning görs ofta med hörlurar, men detta kan även göras via monitorhögtalare. Detta är definitivt en måste-funktion på din mixerkonsol.
Mixer med effekter
Vissa mixerbord har förprogrammerade ljudeffekter som en explosion eller applåder. Kanske inte helt passande när man spelar på klubb, men kanske trevligt under födelsedagar och bröllop till exempel.
Ingångsväljare
Många mixerbord låter dig ansluta flera källor till en kanal. Till exempel är din CD-spelare och din smartphone båda på kanal 1. Med ingångsväljaren kan du sedan välja vilken av de två källorna du vill använda
Vilka andra funktioner behöver du?
Vi har redan förklarat skillnaden mellan fadern och crossfadern, men det finns fortfarande ett stort antal funktioner som du kan förvänta dig på en mixer. Vi förklarar kort vilka funktioner du egentligen borde ha på din mixerkonsol och varför:
- Master: Huvudvolymratten styr utvolymen på din mixerkonsol. Volymen som går till din förstärkare (eller aktiva högtalare).
- Tonkontroll: Tonkontrollen låter dig justera bas, mellanton och diskant oberoende av varandra. Ofta är dessa knappar märkta "Hög", "Mellan" och "Låg".
- Gain: Förstärkningen är faktiskt också en volymratt. Detta gör att du kan kompensera för skillnaderna mellan de inkommande signalerna. Om volymen från till exempel din CD-spelare kommer in högre än den från din bärbara dator kan du enkelt utjämna detta med förstärkningen. Tänk på att inte kör för hög ingångsförstärkning via gain, så det distar i ljudet.
- Balans: Med balansfunktionen justerar du volymen mellan vänster och höger.
Hur många kanaler behöver jag på mitt mixerbord?
Antalet kanaler du behöver på din mixerkonsol är i princip lika med antalet ljudkällor du vill ansluta. Om du vill koppla ihop din bärbara dator, CD-spelare och smartphone samtidigt behöver du tre kanaler. Det kan givetvis vara klokt att ha några extra kanaler ifall man vill koppla upp fler enheter i framtiden.
Uppspelningsalternativ och anslutningar
De ovan nämnda ljudkällorna är anslutna till mixerbordet i de flesta fall via RCA (även kallad RCA-kabel) eller XLR. Dessutom finns det ett antal andra alternativ:
- USB och SD mp3-spelare : Koppla in ett USB-minne eller SD-kort med mp3-musik i mixern så kan du direkt spela upp dina favoritlåtar. Så du tar alltid med dig din musik överallt och du kan också enkelt hålla din musiksamling uppdaterad. Dessutom har vissa mixerbord en inspelningsfunktion som gör att du kan spela in din mix till USB eller SD.
- Bluetooth : Ett av de mest lättillgängliga sätten att spela din musik via din mixerkonsol är via bluetooth. Med hjälp av Bluetooth är det till exempel möjligt att trådlöst ansluta din smartphone eller surfplatta till mixerpanelen. Musiken som du sedan spelar på den anslutna enheten streamas trådlöst till mixerbordet. Anslut helt enkelt din smartphone och mobil!
- Mikrofoningång : I princip alla våra mixerbord har en mikrofoningång så att du alltid enkelt kan ansluta en mikrofon. Om du vill kunna ansluta flera mikrofoner samtidigt är det inga problem alls. Se till att mixern har tillräckligt med mikrofoningångar. För övrigt kan en extern trådlös mikrofonsats också enkelt kopplas till den.
- Phono : En skivspelare har en relativt svag ljudsignal och för att kunna koppla in den till din mixerkonsol behöver du en phonoingång. Bakom denna ingång finns en intern förförstärkare som tillräckligt förstärker den svaga signalen. Om ditt mixerbord inte har en phonoingång kan du även lösa detta genom att använda en extern förförstärkare.
Vilken mixer ska jag välja?
Vilken mixerbord du ska välja är såklart väldigt beroende av dina önskemål. Förhoppningsvis har vi kunnat hjälpa dig med ovanstående information. För att sammanfatta... De viktigaste frågorna att ställa dig själv när du gör ett val:
- Letar jag efter en DJ-mixer eller en livemixer?
- Hur många kanaler behöver jag?
- Vilka ytterligare anslutningsalternativ vill jag ha?
Skydd för din mixerbord
Utöver ett omfattande utbud av mixerbord har vi även skydd för din mixerbord för att skydda den så bra som möjligt. Vi har till exempel gjort speciella cases av vinyllaminerad plywood, vilket säkerställer ett oförstörbart fodral som dessutom är relativt lätt. Allt för att du ska kunna njuta av din utrustning i många år framöver.
Köp mixerbord
Oavsett om du behöver en DJ-mixer eller en livemixer så kan du hos på PromixSweden hitta alla sorters mixerbord i olika former och storlekar. Förutom mixerbord kan du kontakta oss för aktiva högtalare , passiva högtalare och även rökmaskiner! Har du fortfarande en fråga? Vänligen kontakta vår specialiserade kundtjänst direkt.
19 produkter
PIONEER DDJ-200 DJ controller
Smart DJ controller 2 kanaler PIONEER DDJ200
Vonyx STM500BT Mixer 2CH, BT, MP3, Displa
Mixer med Bluetooth STM500BT SKY-172.974
Vonyx STM-2290 Mixer 6kanaler/eff/USB/MP3/BT
DJ mixer 6ch STM2290 med USB Mp3 Bluetooth SKY-172.985
Vonyx STM3400 2-ch Mixer med Scratch
2 kanals mixer med scratch och Bluetooth Vonyx STM3400
Vonyx VDJ25 Mixer Förstärkare BT
VDJ25 Vonyx mixer, BT, förstärkare
Vonyx STM3025B, 4ch. Mixer/USB MP3 BT
4 kanaler Mixerbord STM3025B USB och Bluetooth
Vonyx VDJ2USB - 3-kanals stereo USB DJ mixer
DJ mixer
Vonyx VMM301 USB-mixer - 3-kanals mixer, Bluetooth, USB-ljudgränssnitt
mixer med USB anslutning
Vonyx VMM401 USB-mixer - 4-kanals mixer Bluetooth, USB-ljudgränssnitt
VMM401 USB-mixer - 4-kanals mixer Bluetooth, USB-ljudgränssnitt
Vonyx STM-7010, Mixer 4 kanaler, DJ Mixer, USB
4 kanals DJ-mixer, STM7010 med USB-ingång SKY-172.880
Power Dynamics PDZM700 5 kanals, 4 zon mixer
PDZM700 6 Kanals mixer för 4 zone 172.750r
Vonyx STM-2300 Mixer 2 kanaler, MP3
Mixer Dj STM-2300 2ch SKY-172.740
SkyTec- Vonyx STM-2250 Mixer, 4 kanaler, effekter, USB, MP3
4 kanals mixer med USB/MP3. SKY-172.979
SkyTec STM-3007 6kanals mixer LED, MP3, BT ,
Mixer 6ch STM-3007 SKY-172.736
Vonyx STM2500 Mixer 5 kanaler, USB, BT, MP3
5 kanals mixer STM2500 med USB/MP3 och BT. SKY-172.887
Vonyx STM3030 Mixer 4kanaler, BT, MP3/Inspeln/LED
4 kanals mixer med USB/MP3/BT uppspelning
Vonyx STM-2270 Mixer 4kanaler/eff/USB/MP3/BT
4 kanals DJ-mixer. STM2270 SKY-172.982
SkyTec- Vonyx STM-3020B 4 kanaler, USB/SD mixer svart
DJ mixer med USB spelare Vonyx STM-3020B SKY-172.976
SkyTec- Vonyx STM-2211B Mixer 4 kanaler, svart
DJ-mixer Vonyx STM2211B SKY-172.972
Du har sett 19 av 19 produkter